Colombia, de Caribische kust & Medellin

Colombia, de Caribische kust & Medellin

Vanuit Guatemala City vliegen we, met een korte overstap in Panama, naar Cartagena in Colombia. 

Cartagena

Cartagena ligt aan de Caribische zee in het noorden van Colombia. Cartagena is een oude Spaanse nederzetting en in het oude centrum vind je heel veel kleurrijke huizen uit deze periode.

Vanaf het vliegveld nemen we de taxi naar ons hostel, gelegen in de wijk Getsemani. Deze wijk is een stuk goedkoper dan het oude centrum en meer gericht op backpackers met de vele goedkope restaurants en hostels. Toch ligt de wijk erg centraal en kunnen we overal naar toe lopen. Als we aankomen in het hostel is het al laat en duiken we direct ons bed in.

De volgende ochtend bij het ontbijt merken we hoe warm het is in Colombia, dat is wel weer even wennen na het redelijk koele Guatemala. We lopen op ons gemak een rondje door de wijk Getsemani en omdat het in de middag te warm is om buiten in de zon te lopen zoeken we een cafeetje op waar ze ijskoffie serveren en proberen we onze Spaanse taalvaardigheid een beetje op te krikken.

Nu we weer een beetje gewend zijn aan de tropische temperaturen gaan we op pad met een free walking tour. Aangekomen in het oude centrum is het ontzettend druk met toeristen. Volgens de gids zijn er vandaag 3 cruiseschepen aangekomen, het is dus niet de meest ideale dag om het centrum te verkennen. De free walking tour is ook in Cartagena echt een aanrader en na 3 uur lopen zijn we een stuk wijzer over de geschiedenis en het huidige leven in de stad. Aan het eind van de dag genieten we op de oude stadsmuur van de zonsondergang met een lekker koud biertje.

De kleurrijke straten van Cartagena
Vooral in de wijk Getsemani was er erg veel streetart
Cartagena
Het oude koloniale centrum
Oud vs. nieuw
Genieten van de zonsondergang op de stadsmuur
Cartagena
Cartagena
Cartagena

Minca

De volgende ochtend reizen we door naar onze volgende bestemming, Minca. Minca ligt meer landinwaarts in de bergen en daardoor is de temperatuur hier wat aangenamer. De reis neemt bijna de hele dag in beslag, ondanks de kleine afstand, en aan het eind van de middag komen we aan in het dorp. Minca staat bekend vanwege de mooie natuur en de omgeving is dan ook erg geschikt om mooie wandelingen te maken.

Wij besluiten dat we een bezoek willen brengen aan koffieplantage La Victoria, dit ligt op ongeveer 7 kilometer vanaf Minca. We onderhandelen wat met een motortaxi maar komen niet tot een goede prijs. Dit betekend dat we naar boven gaan lopen. Na een tocht van 2 uur omhoog lopen komen we aan bij de plantage en kunnen we gelukkig genieten van een heerlijk kopje koffie. Na een rondleiding door de fabriek drinken we nog een bakje koffie en lopen we weer terug naar Minca. De weg loopt nu gelukkig enkel naar beneden wat het een stuk gemakkelijker maakt. Halverwege stoppen we nog bij Pozo Azul, een aantal poeltjes in de rivier waar veel Colombianen verkoeling zoeken. 

Na een heerlijk ontbijt bij de plaatselijke Franse bakker nemen we de volgende dag een busje terug naar Santa Marta van waaruit we direct doorreizen naar El Zaino, een heel klein dorp gelegen bij de ingang van het Tayrona National Park.

Het uitzicht tijdens de klim omhoog
Koffie finca La Victoria
Privé tour door de koffie fabriek

Tayrona National Park

Het Tayrona National Park is één van de bekendste parken in Colombia en is ook een favoriete vakantiebestemming van Colombianen. Ik de vakantieperiode en de weekenden kan het dan ook erg druk worden in het park. Wij hebben ons bezoek niet zo goed gepland want we gaan erheen op een zaterdag en het is ook nog eens het laatste vakantieweekeinde van veel Colombianen.

De drukte merken we gelijk bij de entree van het park. We zijn er rond openingstijd maar toch staan er al lange rijen voor de kassa. Als we ons kaartje hebben gekocht stappen we in een overvol busje die  ons naar het begin van het wandelpad brengt. Met de menigte lopen we door het park naar het eerste dorpje met overnachtingsmogelijkheden. We boeken hier direct een hangmat voor de overnachting in het park en daarna kunnen we op ons gemak de rest van het park verkennen. We lopen naar het bekendste strand bij Cabo San Juan maar schrikken zo van het aantal mensen dat we heel snel weer vertrekken naar een ander strand. Bij Cabo San Juan liggen zoveel mensen op het strand dat je het zand zowat niet meer kunt zien!

s’ Avonds genieten we van een heerlijke, maar veel te dure maaltijd in het park. De prijzen voor het eten zijn hier wel drie keer zo hoog als in de rest van Colombia. Na het eten zoeken we onze hangmat op en proberen een goede houding te vinden om in te slapen. Marieke lukt het aardig en slaapt de hele nacht goed door maar Mathijs kan z’n draai niet vinden in de hangmat. 

De tweede dag in het park brengen we door aan het strand en in de middag lopen we terug naar de uitgang. We verblijven weer in het hostel in El Zaino. De bedoeling is om de volgende dag door te reizen naar het kleine kustplaatsje Palomino maar omdat Marieke ’s nachts ziek wordt moeten we dat een dag uitstellen. Het hostel waar we in verblijven is helaas volgeboekt dus daar kunnen we niet langer blijven maar Mathijs regelt een mooi onderkomen aan de overkant van de straat. De volgende nacht wordt ook Mathijs ziek maar ’s ochtends gaat het gelukkig een stuk beter en kunnen we alsnog doorreizen naar Palomino waar we verder kunnen uitzieken aan het strand. 

Tayrona National Park (de toegang tot dit strand was afgesloten, vandaar dat het zo heerlijk rustig is!)
Het overvolle strand in Tayrona NP
Tayrona NP
Lopen tussen de palmbomen
De master bedroom

Palomina

In Palomina is niet zo gek veel te doen. Je hebt een mooie ruige kustlijn maar vanwege de sterke stroming kun je niet zwemmen in de zee. Wel kun je met een tube de rivier afdrijven waarbij je uitkomt in de zee. Als we beide weer beter zijn huren we een tube en laten ons achterop de motor over een hobbelig pad naar de rivier brengen. Vanaf hier is het nog een half uurtje omhoog lopen naar het punt waar je de rivier in kunt. We wilden het tuben eigenlijk zonder gids doen maar door onze goede Spaans uitleg belanden we uiteindelijk met gids en een Argentijns stel in de rivier. Dat mag de pret niet drukken ;-). De omgeving is echt prachtig en in ongeveer 3 uur dobberen we richting de kust. Hier leveren we onze tube in en lopen terug over het strand naar het dorp. De paar dagen in Palomina vliegen voorbij en voordat we het weten zitten we weer in de bus richting Santa Marta waar we bustickets kopen voor de 16 uur durende nachtrit naar Medellin. 

Verlaten stranden bij Palomino
Tuben met uitzicht
Uitzicht tijdens het tuben
In de verte zie je het strand waar we naar toe dobberen

Medellin

Bij Medellin, en ook bij Colombia in het algemeen, denken veel mensen (mede dankzij de Netflix hitserie Narcos) vooral aan Pablo Escobar. Pablo Escobar is de grootste drugsbaron uit de geschiedenis en in de periode dat Pablo Escobar veel macht had was Medellin de stad waar de meeste moorden per 100.000 inwoners werd gepleegd, namelijk 380 moorden per 100.000 inwoners (in 1991). Hierdoor wordt de stad nog steeds geassocieerd met drugs en geweld. De eerste reactie van onze moeders was dan ook; is het wel veilig om daar naartoe te gaan?
Het antwoord hierop is ja! Inmiddels is Pablo Escobar al 25 jaar dood. Sindsdien is er heel veel veranderd in de stad en zijn er talloze projecten om de stad te verbeteren. Zo is het meest criminele plein van de stad totaal veranderd door een grote publieke bibliotheek te bouwen en alle junks een woning en rehab aan te bieden. Deze projecten zorgen ervoor dat Medellin een bruisende stad is waar wij ons geen moment onveilig hebben gevoeld. Natuurlijk zijn er buurten waar je, vooral ’s avonds, niet moet rondlopen, maar dat kan je in Nederland in sommige buurten ook beter niet doen!

El Poblado

Na aankomst met de nachtbus gaan we direct naar ons hostel in de wijk El Poblado. Dit is een vrij chique wijk waar de meeste toeristen verblijven. De rest van de dag verkennen we dit deel van de stad en bedenken we wat we verder allemaal willen zien en doen in en rondom de stad.

Guatapé

Op dag 2 verlaten we de stad voor een tripje naar Guatapé. Met de metro en de bus reizen we in ongeveer 2,5 uur naar het dorp. Het dorp is zeer kleurrijk en ligt aan een meer. Veel Colombianen trekken er in het weekend naartoe om de grote stad te ontvluchten.

Vanuit Guatapé nemen we een tuktuk naar El Piedre del Peñol. Dit is een gigantische steen die beklommen kan worden voor een uitzicht over de omgeving. Dit doen we dan ook en het uitzicht boven over de meren en de dorpjes is echt fantastisch. Na een koffie en een biertje op een gezellig plein met straatmuzikanten in Guatapé nemen we even na vijven de bus terug naar Medellin.

Kleurrijk Guatapé
De trappen langs El Piedre del Penol
Het uitzicht vanaf El Piedre del Penol
Genieten van het uitzicht
Lokaal vervoer
Guatapé

Free Walking Tour

Ook in Medelling nemen we deel aan een free walking tour door het centrum van de stad. Omdat de tour pas om 2 uur begint gebruiken we de ochtend om de rest van onze rest reis door Colombia te plannen en lunchen we bij een tentje in de wijk van het hostel. De free walking tour is ons door ongeveer iedereen aangeraden die al in Medellin geweest is. Met een groep van 20 man worden we door de stad geleidt. Al snel blijkt dat de locals nog niet echt gewend zijn aan het toerisme. We zijn heel erg interessant. Maar onze gids laat zich niet afleiden en verteld ons werkelijk alles over de geschiedenis en vooral over de transformatie van de nummer 1 moordstad naar de stad zoals hij nu is. Daarnaast weet de gids veel leuke weetjes te vertellen en kan hij iedere vraag zonder problemen beantwoorden. Inmiddels hebben we heel wat free walking tours gedaan, maar dit is de beste tot nu toe! We besluiten dan ook om ons na afloop van de tour in te schrijven voor een andere tour van hetzelfde bedrijf, een fruit tour.
Opgeknapt Medellin
Eén van de vele standbeelden in de stad
Deze beelden staan symbool voor het ‘oude’ en ‘nieuwe’ Medellin. Onder de linker vogel is in het verleden een bom gelegd. De kunstenaar verbood de gemeente om het beeld weg te halen en heeft er een nieuw beeld naast laten plaatsen. Hierdoor zullen de inwoners van de stad de aanslag niet vergeten
Medellin
Medellin

Fruit tour en Santa Domingo

Op dag 4 nemen we na het ontbijt de metro en bus naar het meeting point van de fruit tour. In een kleine groep van 5 personen worden we over de markt geleid. Bij de fruit tour maken we kennis met in totaal 16 soorten fruit waarvan we er slechts een paar al kennen De gids vertelt bij ieder soort fruit wat het is, hoe het gegeten wordt en waar het goed voor is. Daarna is het tijd om te proeven! Er zit heerlijk fruit tussen waarvan we ons afvragen waarom deze in Nederland niet te verkrijgen zijn. Tijdens de tour krijgen we ook nog een fruitjuice en een arepa chocolo, een vers mais pannenkoekje.

Na de fruit tour nemen de metro en vervolgens de kabelbaan naar Santa Domingo. Vanuit de kabelbaan hebben we een mooi uitzicht over de gigantische stad met haar drie miljoen inwoners. De volgende dag vertrekken we met de bus naar onze volgende bestemming, Salento. Deze stad ligt in het hart van de Colombiaanse koffieregio. Om hier te komen moeten we wel eerst 9 uur met de bus reizen…

Eén van de vele fruitkraampjes op de markt
Voor ons onbekend fruit

 

 

Fruit proeven 🙂
Alle fruitsoorten die we geproefd hebben
Medellin vanuit de kabelbaan
Medellin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *