Oud & Nieuw in Guatemala

Oud & Nieuw in Guatemala

Guatemala

Na de ontspannen kerst op het eiland Caye Caulker in Belize vertrekken we op 27 december met de bus vanaf Belize City naar Florés in Guatemala. Het is tijd om weer iets te gaan ondernemen. En omdat we met oud & nieuw in Antigua willen zijn, hebben we maar twee dagen om de omgeving van Florés te verkennen.

Florés en Tikal

In de middag komen we aan in Florés. We verblijven in het oude centrum van de stad dat op een eiland in het meer van Petèn ligt en via een dijk verbonden is met het vaste land. Het eiland bestaat uit smalle straten met veel kleurrijke gebouwen. Het eiland is super toeristisch met veel hotels en restaurants. In één straat vinden we een aantal leuke lokale restaurants, te herkennen aan de plastic tafels en stoelen, waar we ’s avonds heerlijke taco’s eten.

Bijna iedereen verblijft in Florés om vanuit hier een bezoek te brengen aan de ruïnes van de oude Maya-stad Tikal. Dit was een van de grootste steden in het Maya-tijdperk. Tot op heden is slechts 20% van de ruïnes opgegraven omdat de opgraaf- en herstelwerkzaamheden gigantisch veel geld kosten. Ook wij willen graag naar Tikal en besluiten om dit gelijk voor de volgende ochtend te boeken. Eerst boeken we het transport en daarna moeten we bij een bank het kaartje voor het National Park kopen. Nadat we vriendelijk de bewaker met shotgun gedag zeggen, laat hij ons binnen en kunnen we de kaartjes kopen. In Guatemala is de politie nogal onderbezet, daarom huren veel bedrijven privé bewaking in.

De volgende ochtend staan we om 2:45 uur op omdat we om 3:00 uur opgehaald worden voor de tour naar Tikal. Tikal ligt op ongeveer een uur rijden van Florés. Eenmaal aangekomen bij Tikal krijgen we in de eerste schemer al een kleine rondleiding langs een aantal ruïnes. Daarna is het tijd om tempel vier te beklimmen voor de zonsopkomst. Eenmaal boven genieten we tijdens het wachten van de geluiden die de brulapen (Howler Monkeys) produceren. De zonsopkomst is dramatisch (zoals we inmiddels gewend zijn) doordat het een zeer bewolkte dag is. Na de zonsopkomst krijgen we een rondleiding langs de belangrijkste tempels. Daarna mogen we zelf het park verkennen en kunnen we zelf kiezen hoe laat we de bus terug nemen. Na een aantal uur rond gelopen te hebben nemen we om 11:00 uur de bus terug.

De overige anderhalve dag in Florés lopen we door de kleurrijke straten, drinken we koffie, eten we hier en daar wat, kiezen we onze volgende bestemming en boeken we de nachtbus naar Antigua. Het weer is helaas niet al te best waardoor we weinig ondernemen.

De zonsopkomst
Enkele tempels komen boven de jungle uit
Tikal
Tikal
Eén van de straten van Florés

Antigua

Met de nachtbus vertrekken we om 21:00 uur  vanuit Florés. We nemen allebei een reispil waardoor we lekker slaperig worden en als we 9 uur later wakker worden zijn we aangekomen op het busstation in Guatemala City. Vanuit Guatemala City is het nog ongeveer 2 uur rijden in een klein shuttlebusje naar Antigua.

Rond 8:00 uur worden we door het shuttlebusje afgezet voor ons hostel. We kunnen nog niet inchecken maar mogen wel aanschuiven voor het ontbijt. Na een flinke bak koffie lopen we een rondje door de stad en wachten we tot we kunnen inchecken. Het hostel heeft een erg fijn dakterras waar we de middag doorbrengen en als het begint te schemeren zien we vanaf het dakterras de vulkaan Fuego uitbarsten en de oranje gloed van de lava die naar beneden rolt.

De volgende dag is oudjaarsdag. Overdag merken we daar in de stad weinig van. We lopen wat rond en eten heerlijk streetfood bij verschillende kraampjes. ’s Middags skypen we met familie en om 17:00 uur lokale tijd is het in Nederland middernacht en skypen we met onze vrienden die oud & nieuw gezamenlijk vieren, zo zijn we er toch een beetje bij! Hierna is het tijd om ons klaar te maken voor de jaarwisseling in Guatemala. Het hostel organiseert een oudejaarsdiner waarbij iedereen die in het hostel verblijft mag aanschuiven. Als toetje gaat er een cake rond. In één van de stukken zit een baby Jezus verstopt. Iedereen die een stukje cake wilt moet 10 Quetzales (ongeveer €1,15) inleggen en degene die baby Jezus in zijn stukje cake heeft zitten krijgt de gehele inleg. Helaas voor ons geen baby Jezus in de cake…

Na het diner spelen we in het hostel nog een aantal (drank)spelletjes, want ook het bier is deze avond gratis! Rond 23:00 uur is het tijd om de straat op te gaan en een plekje tussen de menigte te zoeken om het vuurwerk te bekijken. We lopen naar het centrale plein in de stad en overal om ons heen worden wensballonnen opgelaten. Dit gaat niet altijd goed en een aantal keer zien we dat iemands haar bijna in de fik vliegt. De laatste seconden van 2017 tellen we gezamenlijk af waarna er wat vuurwerk wordt afgestoken. Er is minder vuurwerk dan gedacht en al snel loopt het plein aan alle kanten leeg, iedereen gaat op zoek naar een bar of café of naar huis om het nieuwe jaar te vieren. Ook wij gaan op zoek naar een feestje! Helaas is het eerste feestje waar we heen willen besloten en het tweede feestje is al afgelopen tegen de tijd dat wij daar aankomen. Er is een afterparty op een locatie buiten de stad maar daar gaan we uiteindelijk niet heen. We belanden met zijn allen een een kroeg met erg slechte muziek. Het is er wel gezellig en hier sluiten we de avond af.

Op nieuwjaarsdag doen we lekker rustig aan, eten weer wat streetfood op de markt met een gedeelte van de groep, lopen door de stad en bereiden ons geestelijk voor op de komende dagen waarop we Spaanse les krijgen. ’s Avonds nemen we afscheid van de groep waarmee we oud & nieuw hebben gevierd, zij vertrekken de volgende dag.

Uitzicht op Antigua en de Agua vulkaan
Eén van de vele prachtige gebouwen in Antigua
Overal in de stad kun je de Agua vulkaan zien
Antigua
Een dansje op oudjaarsdag
Wensballonnen na twaalf uur
Een chickenbus; deze vrolijk versierde oude Amerikaanse schoolbussen zijn de belangrijkste manier van transport in Guatemala
Het altijd drukke park vormt het centrum en de belangrijkste ontmoetingsplaats van Antigua
Marieke bij Arco de Santa Cathelina met op de achtergrond el Agua

Spaanse les

Van 2 tot en met 6 januari hebben we Spaanse les. Om 6:45 uur gaat de wekker en springen we onder de douche. Daarna zoeken we alvast onze spullen bij elkaar en wachten we tot we om 7:30 kunnen ontbijten. Het ontbijt buffet in het hostel is geweldig: elke dag vers fruit, broodjes, ei, worstjes, melk, koffie, zwarte bonen, kaas, pannenkoeken en wafels. Maar omdat de les om 8:00 uur begint moeten we vrij gehaast ontbijten en dan snel naar de les lopen.

Om exact 8:00 uur lopen we de school binnen en worden we voorgesteld aan onze lerares: Mariëla. Mariëla zal ons de komende vijf ochtenden, vier uur per dag, één-op-twee, Spaanse les geven. De les gaat direct van start met het leren van een aantal basis zinnetjes om een gesprekje mee te kunnen starten. Verder leren we de eerste dag vrouwelijke en mannelijke woorden/meervouden, de werkwoorden gustar (leuk vinden) en estar (zijn), vraagwoorden, tellen en de tijd noemen in het Spaans. Na vier uur zijn we helemaal murw van alle nieuwe informatie en gaan we op zoek naar een lunchplek.

Na de lunch is het tijd voor huiswerk! Vijf dagen lang brengen we op deze manier door en uiteraard spreken we nu vloeiend Spaans ;-). Nee natuurlijk niet! Maar we hebben een redelijke basis om ons tijdens het reizen uit de voeten te maken. Daarnaast volgen we nog iedere dag onze digitale lesjes met behulp van de DuoLingo app. En het belangrijkste is oefenen. We proberen altijd eerst om in het Spaans een gesprek te beginnen, waardoor we onszelf dwingen om Spaans te spreken en goed naar de antwoorden te luisteren. Antwoorden en begrijpen lukt lang niet altijd maar we doen ons best.

Tussen de Spaanse lessen door was er ook nog tijd voor een klein uitstapje, een tocht naar de Pacaya vulkaan.

De Agua vulkaan tijdens de tour naar de Pacaya vulkaan
De zonsondergang op de Pacaya
Redelijk verse lava van een uitbarsting uit 2004

2 gedachten over “Oud & Nieuw in Guatemala

 1. Hai Mathijs en Marieke,
  Weer even lekker zitten genieten van jullie verhalen en mooie foto’s. En nog de allerbeste wensen voor jullie voor een mooi en fantastisch 2018, hè (kan nog net, toch? 😄)
  Nog heel veel plezier en geniet nog verder van het laatste stuk van jullie wereldreis. We zien elkaar weer in Nederland.
  Liefs en groetjes 😘 🙋🏻van ons

 2. Nou je zou bijna zeggen dat jullie het “niets doen” een beetje zat zijn en maar weer eens wat gaan leren met die Spaanse lessen tijdens je vakantie.
  wellicht als voorbereiding op verplichtingen die straks weer gaan komen als jullie weer aan het werk moeten.
  ik weet daar willen jullie nu nog niet aan denken.
  en daar geef ik jullie geen ongelijk in.
  het zijn weer prachtige foto’s.
  geniet er nog een aantal weken van en een goede terug reis later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *